Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Стоян Денчев, който е бивш

...
Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Стоян Денчев, който е бивш
Коментари Харесай

Румен Радев награди бившия вицепрезидент на Мултигруп Стоян Денчев

Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Стоян Денчев, който е някогашен вицепрезидент на  " Мултигруп " и бе оголен от комисията по досиетата като някогашен сътрудник на Държавна сигурност (ДС). Поводът за удостояването с оценката е " неговият важен принос за развиването и модернизацията на висшето обучение и във връзка неговата 70-годишнина ". Денчев е разгласен за помощник на Държавна сигурност с решение на комисията по досиетата още през 2007 година, когато е проверяван в качеството му на народен представител.

Той е бил сътрудник във Второ основно ръководство (контраразузнаването) под псевдоним Симеонов. Работил е там до 1990 година, когато е снет от настоящия действен доклад. Следва групировката " Мултигруп " на предприемача Илия Павлов, който беше убит през 2003 година, на която Денчев е вицепрезидент в последните години от съществуването ѝ. Името му е обвързвано и с Движение за права и свободи, чийто народен представител е в 37-то Народно събрание.

През деветдесетте години Денчев заема държавни постове - той работи в администрацията на Министерския съвет при държавните управления на Димитър Попов и Филип Димитров, издига се до основен секретар на Министерски съвет в държавното управление на Любен Беров (създадено с мандата на ДПС), става дипломат във Финландия, почетен консул на Оман в България. Негова е заслугата полувисшият институт по библиотекознание, трансформирал се в Колеж по библиотекознание и осведомителни технологии през 2010 година (по време на държавното управление на Бойко Борисов) да стане Университет по библиотекознание и осведомителни технологии, чийто ректор е от времето, когато към момента това е лицей.

Университетът дава лекторска естрада на редица лица, които намират място във висшата власт или когато слязат от нея. По " стичане на събитията " те са свързани с Движение за права и свободи.

Заради юбилея си Стоян Денчев бе почетен по-рано тази година и от служебния министър на културата Найден Тодоров с най-високия почетен знак на Министерството на културата " Златен век – огърлие ". Във вторник Радев удостои с Почетния знак на президента още националната певица Златка Ставрева, диригента на Академичния ход към Националния студентски дом Дарена Попова, хореографа доцент Георги Хинков и други. При връчването на оценките Радев сподели, че всички те  " се радват на високо публично самопризнание и почитание ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР